Bezglutenowa szarlotka sypana

Najprostsza szarlotka na świecie. Jeśli nie zależy ci na bezglutenowej wersji, możesz użyć kaszy manny i mąki pszennej lub orkiszowej. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

Szarlotka
Szarlotkamateriały prasowe
Kto nie lubi szarlotki?
Kto nie lubi szarlotki?materiały prasowe

Składniki

  • 1 szklanka (250 ml) kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka (250 ml) mąki ryżowej
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 8 łyżek cukru / ksylitolu / erytrolu
  • 1/2 kostki (ok. 125 g) margaryny roślinnej / 125 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem.   Jabłka - obrane lub nie - zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem i łyżką cukru.  

Wymieszaj w misce mąkę, kaszkę, resztę cukru i sodę. 1/3 mieszanki przełóż do tortownicy i rozprowadź równą warstwą na dnie.   Nałóż na ciasto w tortownicy połowę utartych jabłek. Na to nałóż kolejną 1/3 mąki z kaszką, a na to znowu warstwę jabłek i ostatnią porcję mąki z kaszką.  

Margarynę pokrój w cienkie plasterki i równomiernie rozłóż na wierzchu. Jeśli zamiast margaryny używasz oleju kokosowego, roztop go i równomiernie polej nim ciasto.  

Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na pierwsze 30 minut przykryj ciasto, na przykład papierem do pieczenia. Zostaw do wystygnięcia.  

Szarlotkę możesz podać z wegańską bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem albo zmielonym na proszek ksylitolem bądź erytrolem.

Okładka książki "Roślinna kuchnia polska"
Okładka książki "Roślinna kuchnia polska"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas