Bezglutenowe brownie
Z Twoich wypieków najbardziej ucieszą się osoby uczulone na mąkę pszenną i zwolennicy diety bezglutenowej.
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek kakao
- 100 g gorzkiej czekolady + 25 g do posiekania
- 8 daktyli bez pestek
- 2 łyżeczki cynamonu
- laska wanilii
- szczypta anyżu
- 50 g mielonego lnu
- 50 g mąki kokosowej lub orzechowej
- 2 banany
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj (w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy). Wystudzoną zmiksuj na krem z olejem kokosowym i daktylami.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj ją do kremu z kaszy i zmiksuj wraz z kakao, cynamonem, anyżem, ziarnkami wanilii, lnem, mąką i rozgniecionymi bananami. Powinno powstać gładkie i lepkie ciasto. Następnie dodaj posiekaną czekoladę (25 g) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by lekko zgęstniało.
3. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 30 minut.
Zobacz także: