Beziki z kremem i borówkami
Apetyczne wypieki z sezonowymi owocami? Małe bezy z kremem owocami będą idealnym pomysłem na podwieczorek.
Składniki
- 3 białka, sól
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
na krem
- 250 g śmietany kremówki
- 1 opakowanie usztywniacza do śmietany typu śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki jagód
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Pod koniec wmieszaj szpatułką przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje bezy, formując ładne ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 105°C. Piecz 80-90 minut, aż beziki lekko się zarumienią. Wyłącz piekarnik i zostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dołóż mascarpone i zmiksuj. Krem wyłóż na bezy. Wierzch udekoruj borówkami.
Zobacz także: