Beziki z kremem i borówkami
Apetyczne wypieki z sezonowymi owocami? Małe bezy z kremem owocami będą idealnym pomysłem na podwieczorek.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Pod koniec wmieszaj szpatułką przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje bezy, formując ładne ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 105°C. Piecz 80-90 minut, aż beziki lekko się zarumienią. Wyłącz piekarnik i zostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dołóż mascarpone i zmiksuj. Krem wyłóż na bezy. Wierzch udekoruj borówkami.
Zobacz także: