Przygotowanie:
Do miski włóż białka z solą, ubijaj mikserem - zaczynając od niskich obrotów, stopniowo przechodząc na średnie, aż do otrzymania sztywnej piany. Potem, nie przerywając miksowania, stopniowo, łyżka po łyżce, dosypuj cukier. Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana dodaj do niej sok z cytryny, krótko zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Łyżką nakładaj na blachę porcje masy bezowej (zachowaj między nimi niewielkie odstępy, gdyż w czasie pieczenia trochę urosną). Piecz 45-50 min w temp. 130°C (termoobieg). Wystudź w zamkniętym piekarniku.
Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę włóż do szklanej lub metalowej miski, roztop w kąpieli wodnej (miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda - tak, aby jej dno nie dotykało powierzchni wody). Miękką kostkę do pieczenia wymieszaj z brandy. Następnie dodaj wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Połowę bezików posmaruj kremem czekoladowym, przykryj pozostałymi bezikami.
Zobacz także: