Biały tort z malinami
Leśne wypieki z bezą- wszyscy je uwielbiamy! Delikatne i mięciutkie jak pianka, a jednocześnie kruche. Polecamy przepis na bezowy torcik z malinami.
Składniki
na ciasto
- 4 jajka
- 110 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek likieru jajecznego
- 250 g malin
na krem
- 200 g białej czekolady
- 500 g mascarpone
- 125 ml likieru jajecznego advocat
na bezę
- 2 białka
- szczypta soli
- 130 g drobnego cukru
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Mascarpone wymieszaj z likierem. Połącz z czekoladą. Wstaw do lodówki na 3 godziny, by krem zgęstniał.
2. Białka na bezę ubij z solą i cukrem. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na pergamin małe beziki. Piecz ok. 2 godziny w 100°C, aż będą kruche.
3. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. Obie mąki przesiej. Dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto przelej do natłuszczonej tortownicy o śr. 26-28 cm. Piecz ok. 35 minut w 170°C. Wystudź. Przekrój na 3 blaty. Nasącz je likierem.
4. Na dolnym blacie rozsmaruj 1/3 kremu i rozłóż 1/3 malin. Posyp pokruszonymi kilkoma bezikami. Przykryj drugim blatem. Rozsmaruj 1/3 kremu i nałóż 1/3 malin. Przykryj trzecim blatem. Dociśnij. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu. Udekoruj pozostałymi pokruszonymi bezami i malinami.
Zobacz także: