Bigos sycylijski z bakłażanem w roli głównej
Bakłażan umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Krok po kroku przygotuj danie, które zachwyci domowników.

Składniki
- bakłażan
- pół pokrojonego selera naciowego
- 2 pomidory '
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 15 dag oliwek bez pestek
- 3 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
- pieprz cayenne
- bazylia
- sól
- papryczka chili
Przygotowanie
Bakłażan umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Wtedy osusz go papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone warzywa (pomidory warto obrać ze skórki).
Dopraw cukrem i octem. Duś, aż ocet odparuje, a masa zgęstnieje. Następnie dodaj oliwki, kapary i czosnek.
Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Następnie ponownie podgrzej.
Danie udekoruj świeżymi listkami bazylii i oprósz szczyptą papryczki chili, będzie ostrzejsze.
Zobacz także: