Biszkoptowe ciasto z wiśniami
Wiosenne ciasto pełne owoców, które zachwyci wszystkich domowników.
Składniki
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- masło do blachy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie umyj i wydryluj. Jeśli korzystasz z mrożonych, wyjmij je z zamrażarki i poczekaj, aż odejdzie z nich cały lód i odciekną.
2. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na pulchną masę. Nie przerywając czynności, dodaj kolejno wszystkie żółtka.
3. Następnie dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia, a na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180ºC.
4. Dużą okrągłą blachę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i rozłóż na nim wiśnie. Lekko dociśnij.
5. Piecz placek około 40 minut. Gotowy oprósz przesianym cukrem pudrem.
Zobacz także: