Reklama

Biszkoptowe ciasto z wiśniami

Wiosenne ciasto pełne owoców, które zachwyci wszystkich domowników.

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • masło do blachy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie umyj i wydryluj. Jeśli korzystasz z mrożonych, wyjmij je z zamrażarki i poczekaj, aż odejdzie z nich cały lód i odciekną. 

2. Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na pulchną masę. Nie przerywając czynności, dodaj kolejno wszystkie żółtka.

3. Następnie dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia, a na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180ºC. 

4. Dużą okrągłą blachę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i rozłóż na nim wiśnie. Lekko dociśnij.

Reklama

5. Piecz placek około 40 minut. Gotowy oprósz przesianym cukrem pudrem.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy