Reklama

Bliny: Hit kuchni rosyjskiej

Składniki

  • 30 dag mąki razowej,
  • 10 dag drożdży,
  • 0,25 l ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 2 białka,
  • 0,25 l słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana

Przegotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka i obie mąki. Wyrobić ciasto, odstawić w cieple do wyrośnięcia. Potem połączyć z ubitą śmietaną i białkami.

Na patelni rozgrzać olej. Porcjami smażyć placuszki - po obu stronach na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną lub - na modłę rosyjską - z kawiorem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy