Domowe sajgonkiPrzygotowujemy je z mięsa (wołowina, wieprzowina), z grzybów mun, makaronu sojowego i kiełków fasoli mung. Potrzebny jest też papier ryżowy. Grzyby gotujemy około 30 min, kroimy w plasterki, tak samo kroimy gotowane mięso. Dodajemy do farszu gotowaną marchew, zesmażone pieczarki z cebulą, kiełki i makaron sojowy. Farsz nakładamy na płatek papieru ryżowego (aby się rozwinął, zanurz go na moment w ciepłej wodzie). Zawiń farsz w papier, by powstały ruloniki. Smaż krótko. Rosół z pierożkami won-tonPierożki won-ton są podstawą wielu wschodnich dań, ale ich delikatny smak najlepiej oddaje wywar z warzyw i mięsa. Ciasto możesz zrobić sama z mąki, wody i oleju, jednak jest to dość pracochłonne. W supermarkecie kup więc gotowe, mrożone, wycięte placuszki z azjatyckiego ciasta. Wywar na zupę przygotuj z kawałków mięsa: wołowiny, kurczaka lub wieprzowiny. Dodaj cebulę, czosnek i łyżeczkę oleju arachidowego. Przypraw i dodaj dwa pokrojone płaty liści kapusty pekińskiej. Następnie przygotuj farsz do pierożków. Na patelni do rozgrzanego oleju dodaj skrojoną dymkę, czosnek i starty imbir. Podsmaż, aż cebula będzie miękka. Dodaj paseczki mięsa (wołowiny lub drobiu) i przypraw sosem sojowym. Czekaj, aż masa ostygnie i łyżką nakładaj nadzienie na środek każdego placka. Posmaruj jego brzegi jajkiem, by łatwiej się sklejały. Gotuj pierożki przez chwilę w wywarze i... podawaj azjatycki rosół na stół. Krewetki po tajskuTo nic trudnego! Na patelni podduś przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę i mielony imbir. Dodaj pomidory z puszki i mleko kokosowe. Przypraw i podgotuj do smaku, aż powstanie gęsty sos. Dodaj krewetki i podduś. Danie udekoruj plasterkami limonki, chili oraz kawałkami kolendry.