Bliżej Azji
Sajgonki, azjatyckie pierożki i aromatyczne rosoły urozmaicą twoje menu.
Wywar na zupę przygotuj z kawałków mięsa: wołowiny, kurczaka lub wieprzowiny. Dodaj cebulę, czosnek i łyżeczkę oleju arachidowego. Przypraw i dodaj dwa pokrojone płaty liści kapusty pekińskiej. Następnie przygotuj farsz do pierożków. Na patelni do rozgrzanego oleju dodaj skrojoną dymkę, czosnek i starty imbir. Podsmaż, aż cebula będzie miękka. Dodaj paseczki mięsa (wołowiny lub drobiu) i przypraw sosem sojowym. Czekaj, aż masa ostygnie i łyżką nakładaj nadzienie na środek każdego placka. Posmaruj jego brzegi jajkiem, by łatwiej się sklejały. Gotuj pierożki przez chwilę w wywarze i... podawaj azjatycki rosół na stół.
To nic trudnego! Na patelni podduś przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę i mielony imbir. Dodaj pomidory z puszki i mleko kokosowe. Przypraw i podgotuj do smaku, aż powstanie gęsty sos. Dodaj krewetki i podduś. Danie udekoruj plasterkami limonki, chili oraz kawałkami kolendry.