Reklama

Błyskawiczna pizza rustykalna

Pyszna przekąska we włoskim stylu? Wypróbuj prosty przepis na rustykalną pizzę z ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 420 g wody
  • 300 g mąki na pizzę typ 0
  • 400 g semoliny
  • 15 g soli
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 puszki pulpy pomidorowej
  • ulubione składniki na wierzch

Sposób przygotowania:

1. W misce z letnią wodą rozpuść drożdże z cukrem. Powoli wsypuj obie mąki, a potem sól. Ciasto wyrabiaj do połączenia się składników. Przykryj je ściereczką i zostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

2. Podziel ciasto na 4 części. Przykryj i zostaw, aż podwoją swoją objętość. Natłuść 4 blaszki. Przełóż do nich ciasto, rozciągając je na długość blaszki. Placki posmaruj pulpą pomidorową. Rozłóż ulubione dodatki (oliwki, pieczarki, wędlinę itp.). Piecz 12-14 minut w 240°C (dolne grzanie). Wyjmij. Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli. Piecz do momentu, aż ser się roztopi.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy