Błyskawiczna pizza rustykalna
Pyszna przekąska we włoskim stylu? Wypróbuj prosty przepis na rustykalną pizzę z ulubionymi dodatkami.

Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 420 g wody
- 300 g mąki na pizzę typ 0
- 400 g semoliny
- 15 g soli
- 2 kulki mozzarelli
- 2 puszki pulpy pomidorowej
- ulubione składniki na wierzch
Sposób przygotowania:
1. W misce z letnią wodą rozpuść drożdże z cukrem. Powoli wsypuj obie mąki, a potem sól. Ciasto wyrabiaj do połączenia się składników. Przykryj je ściereczką i zostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Podziel ciasto na 4 części. Przykryj i zostaw, aż podwoją swoją objętość. Natłuść 4 blaszki. Przełóż do nich ciasto, rozciągając je na długość blaszki. Placki posmaruj pulpą pomidorową. Rozłóż ulubione dodatki (oliwki, pieczarki, wędlinę itp.). Piecz 12-14 minut w 240°C (dolne grzanie). Wyjmij. Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli. Piecz do momentu, aż ser się roztopi.
Zobacz także: