Błyskawiczna sałatka z figami, serem i gorgonzolą
Popularny duet kanapkowy tym razem w nowej odsłonie. Bo szynka i ser to świetne dodatki także do lekkich dań na lunch.

Składniki
- 3 figi (mogą być w słodkiej zalewie z puszki)
- 80 g szynki dojrzewającej
- 1 opakowanie rukoli
- 50 g gorgonzoli
na sos 1
- 4 łyżki wody mineralnej
- 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 3-4 łyżki musu z mango
na sos 2
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Umyj rukolę, osącz i osusz. Ser pokrusz,
szynkę porozrywaj na paski. Świeże figi
umyj i pozbaw je twardych ogonków,
a następnie pokrój na ósemki.
2. Rozłóż
wszystkie składniki na talerzu i przygotuj
sos: wymieszaj wodę z musem mango
i musztardą. Pasuje do niej także miodowy
vinegret. Polej sałatkę i podawaj na przykład
ze świeżą bagietką.
Zobacz także: