Reklama

Błyskawiczna sałatka z figami, serem i gorgonzolą

Popularny duet kanapkowy tym razem w nowej odsłonie. Bo szynka i ser to świetne dodatki także do lekkich dań na lunch.

Składniki

  • 3 figi (mogą być w słodkiej zalewie z puszki)
  • 80 g szynki dojrzewającej
  • 1 opakowanie rukoli
  • 50 g gorgonzoli

Składniki na sos 1

  • 4 łyżki wody mineralnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3-4 łyżki musu z mango

Składniki na sos 2

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Umyj rukolę, osącz i osusz. Ser pokrusz,

szynkę porozrywaj na paski. Świeże figi

umyj i pozbaw je twardych ogonków,

a następnie pokrój na ósemki. 

2. Rozłóż

wszystkie składniki na talerzu i przygotuj

sos: wymieszaj wodę z musem mango

i musztardą. Pasuje do niej także miodowy

vinegret. Polej sałatkę i podawaj na przykład

ze świeżą bagietką.

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy