Bogactwo witamin w dyniowej zupie krem z tofu
Jest ona doskonałą propozycją na rozgrzewający posiłek. Ze względu na składniki odżywcze jest nie tylko polecana dorosłym, ale i dzieciom. Dodatkowo dynia, która dostarcza beta karoten, pomaga zachować letni wygląd skóry. Właściwości zupy prezentuje dietetyk Alicja Kalińska.
Dyniowa zupa krem z pewnością dostarczy wielu witamin w czasie jesienno-zimowym. Beta karoten, który zawiera dynia, jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i toksycznym działaniem wolnych rodników, które powstają w organizmie w procesach biochemicznych oraz w wyniku palenia, stresu, czy złej diety. Spowalnia on także proces starzenia.
Witamina A, produkowana w naszym organizmie z beta karotenu, m.in. reguluje proces tworzenia nowych komórek, wzmacnia układ immunologiczny, wpływa na tworzenie ciał odpornościowych (białych krwinek). Zapobiega także zakażeniom przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, dróg rodnych, skóry i jej rogowaceniu.
Dynia jest warzywem, które zawiera m.in. witaminę B, kwas foliowy, cynk, fosfor, wapń. Ze względu na niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dynia jest lepszym od marchwi produktem stosowanym w żywieniu dzieci. Tofu (soja) posiada mnóstwo pełnowartościowego białka (nawet do 40%), a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego.
Dodatek nasion słonecznika uzupełnia wachlarz składników o witaminę E. Są one silnym przeciwutleniaczem, podobnie jak cynk, który chroni skórę przed wszelkimi uszkodzeniami. Witamina B6 odmładza, jest również bardzo potrzebna osobom starszym i seniorom. Poza cynkiem pestki zawierają wapń, żelazo, potas i wiele różnych makro- i mikroelementów. Są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza.
Poziom trudności: łatwe
Białko: 10,9g Tłuszcze: 12,8g Węglowodany: 17,9g Kaloryczność: 192kcal
GDA*- Białko: 22% Tłuszcze: 18% Węglowodany: 7% Kaloryczność:10%
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać dynię pokrojoną w równe kawałki, zalać wodą, dodać zioła i gotować aż dynia będzie miękka. Tofu pokroić w kostkę i przez krótki czas obsmażyć na ostrym ogniu. Zupę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny i słodką papryką. Podawać z prażonym słonecznikiem i kostkami sera tofu. * % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.
Przepis przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.