Bogracz
Bogracz to bardzo pożywna i sycąca zupa.

Składniki
- litr bulionu
- 600 g mięsa wołowego na gulasz
- 150 g boczku surowego wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki wędzonej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 3 papryki w 3 kolorach
- 5 pomidorów malinowych
- 3 łyżki masła
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło z oliwą. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Po 4 minutach dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, czosnek oraz paprykę. Smażymy kolejne 4 minuty.
Dodajemy pokrojone pomidory. Dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, wędzoną, solą i pieprzem.
Całość dusimy około 2 godzin do miękkości wołowiny.
Gotowy bogracz podajemy z kwaśną śmietaną, Wedle upodobań do środka możemy dołożyć pokrojone ziemniaki.