Bolo do caco
Przygotowanie pszennego chlebka podawanego z masłem czosnkowym:
Batat rozgnieć na purée i odstaw do przestygnięcia. Drożdże rozkrusz i zalej wodą. Wymieszaj do rozpuszczenia. Mąkę wymieszaj z solą, purée z batata i wlej zaczyn z drożdży. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
Umieść je w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Podziel ciasto na 3-4 równe części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na placuszki grubości ok. pół centymetra.
Nakryj je folią i zostaw na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozgrzej suchą patelnię i piecz na średnim ogniu kilka minut z każdej strony (do zarumienienia). Podawaj jeszcze ciepłe, przekrojone na pół, z masłem czosnkowym.
Zobacz również: