Reklama

Botwinka na młodej włoszczyźnie

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały por
  • 1 seler
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 jajka
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Umyj i obierz marchew, pietruszki i seler. Oczyść bardzo dokładnie pora. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś do miękkości. 

Umyj botwinkę i ją posiekaj. Buraki obierz. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. 

Wyjmij z garnka marchew, pietruszkę, por i seler. Odciśnij z płynu i odłóż na bok. 

Do wywaru przełóż buraczki i botwinkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Gotuj wszystko na małym ogniu około 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wlej sok cytrynowy oraz rozrobioną z zupą śmietanę. Na koniec wysp umyty i posiekany koperek. 

Zupę podaj z ugotowanymi na twardo jajkami (ok. 8 minut). Po ugotowaniu obierz je, przekrój na ćwiartki i ułóż w miseczkach, a następnie zalej zupą. Dobrym dodatkiem do botwinki są także gotowane lub pieczone ziemniaki. Warto na nich położyć kawałeczki masła.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy