Botwinka na młodej włoszczyźnie

Składniki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały por
- 1 seler
- 2 pęczki botwinki
- 4 jajka
- 1/3 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Umyj i obierz marchew, pietruszki i seler. Oczyść bardzo dokładnie pora. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj i zmniejsz ogień. Duś do miękkości.
Umyj botwinkę i ją posiekaj. Buraki obierz. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle.
Wyjmij z garnka marchew, pietruszkę, por i seler. Odciśnij z płynu i odłóż na bok.
Do wywaru przełóż buraczki i botwinkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Gotuj wszystko na małym ogniu około 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wlej sok cytrynowy oraz rozrobioną z zupą śmietanę. Na koniec wysp umyty i posiekany koperek.
Zupę podaj z ugotowanymi na twardo jajkami (ok. 8 minut). Po ugotowaniu obierz je, przekrój na ćwiartki i ułóż w miseczkach, a następnie zalej zupą. Dobrym dodatkiem do botwinki są także gotowane lub pieczone ziemniaki. Warto na nich położyć kawałeczki masła.
Zobacz także: