Reklama

Brazylijskie coxinhas

Składniki

  • 800 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 limonka
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 1 l bulionu
  • sól
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Piersi kurczaka, cebulę oraz czosnek zalej bulionem. Ugotuj, dopraw do smaku pieprzem i solą. Odcedź, pozostawiając dwie szklanki bulionu. Resztę składników zmiel blenderem.

Do dwóch szklanek gorącego bulionu wsyp 3 szklanki mąki i wymieszaj. Gdy ciasto ostygnie, dodaj miękkie masło i dwa żółtka. Zagnieć, podsypując mąką.

Do zmielonego kurczaka dodaj serek, posiekaną papryczkę chili, skórkę z limonki oraz natkę.

Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki. Na każdym ułóż porcję farszu i zlep górne części. Zanurz w rozbełtanym białku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż na złoto-brązowo.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy