Brazylijskie coxinhas

Składniki
- 800 g mąki
- 2 jajka
- 200 g serka śmietankowego
- 1/2 papryczki chili
- 1 limonka
- natka pietruszki
- bułka tarta
- 2 piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła
- 1 l bulionu
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Piersi kurczaka, cebulę oraz czosnek zalej bulionem. Ugotuj, dopraw do smaku pieprzem i solą. Odcedź, pozostawiając dwie szklanki bulionu. Resztę składników zmiel blenderem.
Do dwóch szklanek gorącego bulionu wsyp 3 szklanki mąki i wymieszaj. Gdy ciasto ostygnie, dodaj miękkie masło i dwa żółtka. Zagnieć, podsypując mąką.
Do zmielonego kurczaka dodaj serek, posiekaną papryczkę chili, skórkę z limonki oraz natkę.
Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki. Na każdym ułóż porcję farszu i zlep górne części. Zanurz w rozbełtanym białku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż na złoto-brązowo.
Zobacz także: