Brownie bez mąki
Puszyste, rozpływające się w ustach wypieki to idealny wybór do popołudniowej kawy.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę połam na kawałki. Do rondelka włóż masło, podgrzej, zdejmij z palnika. Wrzuć czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Wystudź.
2. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną, puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Do żółtek stopniowo wlewaj schłodzoną masę czekoladową, a następnie porcję białka, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką.
3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu ciasto lekko opadnie - to normalne zjawisko. Jeśli podamy je z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców, wgłębienie na środku zostanie ukryte.
Zobacz także: