Brukselka pod pierzynką
Z mięsa mielonego możesz zrobić klopsy. Podsmaż je na oliwie, dodaj pomidory, podduś, przełóż do formy, dodaj brukselki i sos.

Składniki
- 1 kg brukselki (może być mrożona)
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- po 1 łyżce masła i oliwy
- 20 dag tartej mozzarelli
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka
- gałązki natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Brukselkę obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, podsmażyć, zalać pomidorami wraz z zalewą, doprawić na ostro.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać bułką. Rozłożyć mięso, połowę sera, brukselki. Zalać jajkami rozkłóconymi ze śmietaną, resztą sera, solą, pieprzem i muszkatem. Zapiekać 40 min w 180ºC.
Zobacz także: