Brukselka. Uprawiaj i jedz

article cover
123RF/PICSEL

Brukselka. Uprawiaj i jedz

Delikatna kapusta brukselska to samo zdrowie na talerzu. Wzmacnia naszą odporność i przyspiesza leczenie różnych infekcji, dlatego warto ją jeść właśnie teraz. Brukselka
Delikatna kapusta brukselska to samo zdrowie na talerzu. Wzmacnia naszą odporność i przyspiesza leczenie różnych infekcji, dlatego warto ją jeść właśnie teraz. Brukselka 123RF/PICSEL
Brukselka to bogate źródło witaminy C, która otwiera długa listę cennych substancji. W tym maleńkim warzywie znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, fosfor, mangan, żelazo, potas, cynk i miedź. Brukselka
Brukselka to bogate źródło witaminy C, która otwiera długa listę cennych substancji. W tym maleńkim warzywie znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, fosfor, mangan, żelazo, potas, cynk i miedź. Brukselka123RF/PICSEL
W trakcie gotowania warzywo to wydziela bardzo ostry i, niestety, mało przyjemny zapach. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy do wody, w której gotują się małe kapustki, wlać odrobinę mleka, dodać piętkę z chleba albo np. szczyptę cynamonu. Nie dość, że składniki te zlikwidują drażliwy zapach, to dodatkowo usuną gorzkawy smak brukselki. Brukselka
W trakcie gotowania warzywo to wydziela bardzo ostry i, niestety, mało przyjemny zapach. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy do wody, w której gotują się małe kapustki, wlać odrobinę mleka, dodać piętkę z chleba albo np. szczyptę cynamonu. Nie dość, że składniki te zlikwidują drażliwy zapach, to dodatkowo usuną gorzkawy smak brukselki. Brukselka 123RF/PICSEL
Główka brukselki waży zaledwie 20 gramów, natomiast długość jej łodygi sięgać może nawet metra. Okazuje się, że brukselka jest warzywem odpornym na działanie czynników zewnętrznych. Nie groźne jej przymrozki, może rosnąć nawet w grudniu i przetrwać temperaturę do -10 stopni C. Brukselka
Główka brukselki waży zaledwie 20 gramów, natomiast długość jej łodygi sięgać może nawet metra. Okazuje się, że brukselka jest warzywem odpornym na działanie czynników zewnętrznych. Nie groźne jej przymrozki, może rosnąć nawet w grudniu i przetrwać temperaturę do -10 stopni C. Brukselka 123RF/PICSEL
Sadzonki brukselki należy sadzić głęboko. Warto zapamiętać te proporcję: od 1 do 1/3 rośliny powinno znajdować się nad ziemią. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę nasłonecznienie stanowiska. Brukselska kapusta lubi naświetlać się przez około sześc godzin w ciągu doby. Jeżeli zadbamy o odpowiednie podłoże- odczyn Ph na wysokim poziomie, to możemy być pewni, że witaminowa bomba jesienią zawita na naszym talerzu. Brukselka
Sadzonki brukselki należy sadzić głęboko. Warto zapamiętać te proporcję: od 1 do 1/3 rośliny powinno znajdować się nad ziemią. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę nasłonecznienie stanowiska. Brukselska kapusta lubi naświetlać się przez około sześc godzin w ciągu doby. Jeżeli zadbamy o odpowiednie podłoże- odczyn Ph na wysokim poziomie, to możemy być pewni, że witaminowa bomba jesienią zawita na naszym talerzu. Brukselka123RF/PICSEL
Małe główki brukselki wyrastają w rodzinie. Łodyga szybko wypełnia się zielonymi pączkami. Dlatego warto pamiętać o obcinaniu liści rośliny, to znacznie ułatwia jej zbiór i nie kaleczy warzyw. Brukselka
Małe główki brukselki wyrastają w rodzinie. Łodyga szybko wypełnia się zielonymi pączkami. Dlatego warto pamiętać o obcinaniu liści rośliny, to znacznie ułatwia jej zbiór i nie kaleczy warzyw. Brukselka 123RF/PICSEL
Niektórzy radzą też, aby przed gotowaniem wkładać brukselkę na noc do zamrażarki. W ten sposób także można pozbyć się gorzkawego smaku. Brukselka
Niektórzy radzą też, aby przed gotowaniem wkładać brukselkę na noc do zamrażarki. W ten sposób także można pozbyć się gorzkawego smaku. Brukselka 123RF/PICSEL
Na masową skalę brukselka uprawiana jest Holandii, Wielkiej Brytanii oraz w Niemczech. Aby z plonów cieszyć się jesienią kapustę brukselska należy sadzić wiosną i w środku lata. To warzywo zyskuje zwolenników, bo bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. Nie wymaga też wytężonej pracy. Brukselka
Na masową skalę brukselka uprawiana jest Holandii, Wielkiej Brytanii oraz w Niemczech. Aby z plonów cieszyć się jesienią kapustę brukselska należy sadzić wiosną i w środku lata. To warzywo zyskuje zwolenników, bo bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. Nie wymaga też wytężonej pracy. Brukselka 123RF/PICSEL
W Holandii zapieka się ją z klopsikami w sosie ze śmietany, jajek i sera. Można tez wykorzystać inny przepis. Na blasze posmarowanej oliwą wystarczy ułożyć przekrojone wzdłuż marchewki, połówki buraków, słodkie ziemniaki, połówki brukselek, grzyby i szalotki. Następnie całość skrapiamy oliwą. Szczypta soli morskiej i czarnego opieprzu podbiją smak. Całość zapiekamy pół godziny w 180°C i mamy finał. Brukselka
W Holandii zapieka się ją z klopsikami w sosie ze śmietany, jajek i sera. Można tez wykorzystać inny przepis. Na blasze posmarowanej oliwą wystarczy ułożyć przekrojone wzdłuż marchewki, połówki buraków, słodkie ziemniaki, połówki brukselek, grzyby i szalotki. Następnie całość skrapiamy oliwą. Szczypta soli morskiej i czarnego opieprzu podbiją smak. Całość zapiekamy pół godziny w 180°C i mamy finał. Brukselka 123RF/PICSEL
Ma podobny smak do swojej większej kuzynki kapusty, choć jest on delikatniejszy i lekko gorzkawy. Możesz podać ją inaczej niż zwykle, np. z podsmażonymi paseczkami bekonu, orzechami czy płatkami migdałów, a zamiast bułką tartą - posypać ją parmezanem. Brukselka świetnie smakuje z ostrym serem i grzybami. Serwuje się ją w zupach i na pizzy, dodaje do różnych sałatek, a także smaży. Brukselka
Ma podobny smak do swojej większej kuzynki kapusty, choć jest on delikatniejszy i lekko gorzkawy. Możesz podać ją inaczej niż zwykle, np. z podsmażonymi paseczkami bekonu, orzechami czy płatkami migdałów, a zamiast bułką tartą - posypać ją parmezanem. Brukselka świetnie smakuje z ostrym serem i grzybami. Serwuje się ją w zupach i na pizzy, dodaje do różnych sałatek, a także smaży. Brukselka 123RF/PICSEL
Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i związków mineralnych brukselka wykazuje działanie antyoksydacyjne. Wspomaga układ nerwowy i procesy metaboliczne, zwiększa również krzepliwość krwi i chroni przed anemią. Brukselka
Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i związków mineralnych brukselka wykazuje działanie antyoksydacyjne. Wspomaga układ nerwowy i procesy metaboliczne, zwiększa również krzepliwość krwi i chroni przed anemią. Brukselka123RF/PICSEL
Brukselka prowadzi w rankingu warzyw niskokalorycznych. Jej 100 gram zawiera jedynie 43 kalorie. Dlatego dietetycy polecają ją osobom, które wraz z nadejściem wiosny chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów. Poza tym córka jarmużu ma jeszcze inne zalety. Brukselka
Brukselka prowadzi w rankingu warzyw niskokalorycznych. Jej 100 gram zawiera jedynie 43 kalorie. Dlatego dietetycy polecają ją osobom, które wraz z nadejściem wiosny chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów. Poza tym córka jarmużu ma jeszcze inne zalety. Brukselka 123RF/PICSEL
Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci, stąd jej nazwa związana jest ze stolicą tego kraju. Brukselka
Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci, stąd jej nazwa związana jest ze stolicą tego kraju. Brukselka 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?