Brukselka zapiekana z serem
Takiej zapiekanki jeszcze nie jadłaś.
Przygotowanie:
Brukselkę czyścimy i myjemy, za pomocą noża nakłuwamy od dołu. Z solą, pieprzem, rozmarynem, sokiem jabłkowym i 150 ml wody zagotowujemy na patelni z pokrywką. Po zagotowaniu dusimy jeszcze około 20 minut na małym ogniu.
Na ostatnie 10 minut dodajemy jadalne kasztany i razem dusimy. Jeśli to konieczne, wlewamy jeszcze trochę wody.
Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Na brukselkę z kasztanami kładziemy plasterki sera. Przykrywamy. Zostawiamy na małym ogniu i czekamy, aż ser się roztopi.
Praktyczna wskazówka: Jadalne kasztany można łatwo ugotować samemu: po okrągłej stronie raz nacinamy, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 15 minut. Odlewamy, przelewamy zimną wodą i obieramy.
Wskazówka dotycząca odchudzania: Jadalne kasztany zawierają stosunkowo dużo węglowodanów, mało tłuszczu i kalorii, w smaku są łagodne i mączyste - stanowią bogatą w białko alternatywę dla ziemniaków, które zawierają zdrowe tłuszcze - ale również więcej kalorii.
Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta".
Zobacz także: