Reklama

Brzoskwiniowy dżem z imbirem

Idealny na śniadanie.

Składniki

1 kg brzoskwiń, 250 g cukru, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, sok z cytryny


Przygotowanie

Brzoskwinie umyj i włóż do garnka o szerokim dnie. Zalej wrzątkiem i zostaw na parę minut. Wyjmij owoce, włóż do zimnej wody i obierz ze skórki. Następnie usuń pestki i pokrój na małe kawałki. Owoce zasyp cukrem, przykryj i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie dodaj imbir i sok z cytryny. 

Smaż brzoskwinie na małym ogniu, regularnie mieszając, aż do rozpadnięcia się owoców i otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj około 15 minut w piekarniku. 

Ważne: imbir nadaje całości cytrynowego, lekko ostrego smaczku.

28/2016 Tele Tydzień

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy