Brzoskwiniowy dżem z imbirem
Idealny na śniadanie.

Składniki1 kg brzoskwiń, 250 g cukru, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, sok z cytrynyPrzygotowanie
Brzoskwinie umyj i włóż do garnka o szerokim dnie. Zalej wrzątkiem i zostaw na parę minut. Wyjmij owoce, włóż do zimnej wody i obierz ze skórki. Następnie usuń pestki i pokrój na małe kawałki. Owoce zasyp cukrem, przykryj i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie dodaj imbir i sok z cytryny. Smaż brzoskwinie na małym ogniu, regularnie mieszając, aż do rozpadnięcia się owoców i otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj około 15 minut w piekarniku. Ważne: imbir nadaje całości cytrynowego, lekko ostrego smaczku.28/2016 Tele Tydzień