Buchty z niespodzianką
Jabłka najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa albo... wprost z blachy, zapieczone w cieście.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie. Włóż do niego rozczyn, 3 jajka, pozostałe letnie mleko i cukier. Wyrabiaj ciasto, dodając przestudzone masło. Przykryj je i odstaw w cieple, aż podwoi objętość. Jabłka obierz i pokrój w ósemki.
2. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieć. Podziel na 16 kawałków. Rozpłaszcz je na grubość ok. 1 cm. Pośrodku ułóż kawałki jabłek. Zlep, formując bułeczki. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze, zostawiając odstępy. Przykryj i odstaw na 30 minut. Buchty posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 35 minut.
Zobacz także: