Reklama

Budyniowe muffinki

Nie ma nic lepszego, niż domowa, słodka przekąska do popołudniowej herbaty. Wypróbuj przepis na budyniowe muffinki i ciesz się delikatnym, budyniowym smakiem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • pół opakowania budyniu z cukrem
  • 2 jabłka
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie mieszamy z cynamonem i odstawiamy. 

2. Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W 1/4 szklanki mleka rozpuszczamy budyń i łączymy z mlekiem. Gotujemy 1-2 minuty, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. 

3. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej roztrzepujemy jajko i dodajemy pozostałe mleko oraz olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia się składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce ciasta. Następnie nakładamy warstwę budyniu, kolejną z jabłek i na koniec łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy