Budyniowe muffinki
Nie ma nic lepszego, niż domowa, słodka przekąska do popołudniowej herbaty. Wypróbuj przepis na budyniowe muffinki i ciesz się delikatnym, budyniowym smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie mieszamy z cynamonem i odstawiamy.
2. Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W 1/4 szklanki mleka rozpuszczamy budyń i łączymy z mlekiem. Gotujemy 1-2 minuty, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
3. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej roztrzepujemy jajko i dodajemy pozostałe mleko oraz olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia się składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce ciasta. Następnie nakładamy warstwę budyniu, kolejną z jabłek i na koniec łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.
Zobacz także: