Przygotowanie:
Roztapiamy 75 g masła. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 30 g cukru, mieszamy. Do przesianej mąki wlewamy mleko i masło, wbijamy jajo, dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i zagniatamy. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.
Roztapiamy pozostałe 75 g masła, potem dodajemy 20 g cukru i cynamon, mieszamy. Dżem podgrzewamy, aby stał się w miarę płynny.
Ciasto ponownie wyrabiamy. Formujemy prostokąt o bokach 34 x 46 cm. Smarujemy połową masła z cynamonem, a następnie dżemem z czarnej porzeczki. Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Roladę kroimy na 12 plastrów. Umieszczamy je w zagłębieniach formy do muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami. Smarujemy pozostałym masłem z cynamonem. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC.
Drożdżowe muffiny wyjmujemy z formy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: