Buraczana rozkosz
Zapiekanka z buraczkami? Jej przygotowanie to czysta przyjemność.
Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w cienkie pierścionki. Ziemniaki, marchewki i buraki pociąć w plastry. Buraki odłożyć, resztę warzyw wrzucić do miski, posypać łyżką oregano, wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: połowę buraków, 2 sznycle, posypać przyprawami, połowę warzyw, połowę bekonu, przyprawy, 2 sznycle, pozostałe buraki, warzywa, 2 sznycle, resztę bekonu. Przyprawić.
Bulion wymieszać z winem, zalać płynem warzywa z mięsem, przykryć folią aluminiową. Wstawić na 150 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, by danie się przyrumieniło. Podawać udekorowane oregano.
Składniki
- 6 sznycli wołowych
- 20 dag bekonu w plastrach
- 50 dag gotowanych buraków
- 50 dag ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- oregano
- gałązki świeżego oregano
Zobacz także: