Reklama

Buraczana rozkosz

Zapiekanka z buraczkami? Jej przygotowanie to czysta przyjemność.

Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w cienkie pierścionki. Ziemniaki, marchewki i buraki pociąć w plastry. Buraki odłożyć, resztę warzyw wrzucić do miski, posypać łyżką oregano, wymieszać. 

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: połowę buraków, 2 sznycle, posypać przyprawami, połowę warzyw, połowę bekonu, przyprawy, 2 sznycle, pozostałe buraki, warzywa, 2 sznycle, resztę bekonu. Przyprawić. 

Bulion wymieszać z winem, zalać płynem warzywa z mięsem, przykryć folią aluminiową. Wstawić na 150 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, by danie się przyrumieniło. Podawać udekorowane oregano.

Reklama

Składniki

  • 6 sznycli wołowych
  • 20 dag bekonu w plastrach
  • 50 dag gotowanych buraków
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • gałązki świeżego oregano

Zobacz także:

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: buraki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy