Buraczane risotto z serem feta
Młode listki i korzenie czerwonego buraka to wiosenny hit kulinarny. Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale można z niej przygotować inne pyszności. Jakie? Zobaczcie same!

Składniki
- 50 dag młodych buraków
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 30 dag ryżu arborio
- sól i pieprz
- 1 l bulionu warzywnego
- szklanka białego wina
- 20 dag ziołowego sera feta w kostkach
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz, pokrój w kostkę i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posól. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze w 180°C.
2. Cebulę i czosnek pokrój drobno i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj ryż i podsmaż. Całość zalej winem i duś przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie, mieszając, dolewaj do garnka wrzący bulion. Każdą kolejną porcję wlewaj dopiero, kiedy ta poprzednia wsiąknie w ryż.
3. Buraki wymieszaj z ryżem i dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp kostkami sera feta.
Zobacz także: