Reklama

Reklama

Buraczane risotto z serem feta

Młode listki i korzenie czerwonego buraka to wiosenny hit kulinarny. Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale można z niej przygotować inne pyszności. Jakie? Zobaczcie same!

Składniki

  • 50 dag młodych buraków
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 30 dag ryżu arborio
  • sól i pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szklanka białego wina
  • 20 dag ziołowego sera feta w kostkach

Sposób przygotowania:

1. Buraki obierz, pokrój w kostkę i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posól. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze w 180°C. 

2. Cebulę i czosnek pokrój drobno i obsmaż w garnku na maśle. Dodaj ryż i podsmaż. Całość zalej winem i duś przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie, mieszając, dolewaj do garnka wrzący bulion. Każdą kolejną porcję wlewaj dopiero, kiedy ta poprzednia wsiąknie w ryż. 

3. Buraki wymieszaj z ryżem i dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp kostkami sera feta.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy