Buraczany krem z kluseczkami z kaszy manny
Lekka, pyszna zupa na rodzinny obiad.

Składniki
- 25 g migdałów bez skórki
- 25 g orzechów włoskich
- 40 g masła
- 1 cebula
- 1 seler korzeniowy
- 3-4 czerwone buraki
- 150 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- 1,25 litra bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki soku cytrynowego
- 100 g żółtego sera
- 1/4 litra mleka
- szczypta cukru
- 125 g kaszy manny
- 1 jajko
- 1/2 pęczka szczypiorku
1. Migdały i orzechy posiekaj, zrumień na 10 g rozgrzanego masła. Cebulę obierz, posiekaj. Seler, buraki oraz ziemniaki obierz,opłucz, pokrój na kawałeczki.
2. W ganku rozgrzej dwie łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj seler, buraki i ziemniaki. Mieszając, krótko podsmaż. Posyp brązowym cukrem oraz solą i pieprzem. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładko. Zupę ponownie przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
3. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotuj mleko z 30 g masła. Wsyp kaszkę, dodaj pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Mieszając, gotuj, aż kaszka zgęstnieje. Wtedy zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia. Przestudzoną kaszkę wymieszaj z jajkiem i startym serem. Z masy, za pomocą dwóch łyżek, formuj owalne kluseczki (w sumie powinno wyjść 16 sztuk). Włóż je do posolonego wrzątku i gotuj 8-10 minut. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
4. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Gotowy krem buraczany rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż po cztery kluseczki. Zupę posyp szczypiorkiem oraz zrumienionymi migdałami i orzechami. Ewentualnie udekoruj kleksem śmietany.
Zobacz także: