Reklama

Buraczany krem z kluseczkami z kaszy manny

Lekka, pyszna zupa na rodzinny obiad.

Składniki

  • 25 g migdałów bez skórki
  • 25 g orzechów włoskich
  • 40 g masła
  • 1 cebula
  • 1 seler korzeniowy
  • 3-4 czerwone buraki
  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1,25 litra bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki soku cytrynowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1/4 litra mleka
  • szczypta cukru
  • 125 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka szczypiorku

1. Migdały i orzechy posiekaj, zrumień na 10 g rozgrzanego masła. Cebulę obierz, posiekaj. Seler, buraki oraz ziemniaki obierz,opłucz, pokrój na kawałeczki. 

2. W ganku rozgrzej dwie łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj seler, buraki i ziemniaki. Mieszając, krótko podsmaż. Posyp brązowym cukrem oraz solą i pieprzem. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładko. Zupę ponownie przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. 

3. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotuj mleko z 30 g masła. Wsyp kaszkę, dodaj pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Mieszając, gotuj, aż kaszka zgęstnieje. Wtedy zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia. Przestudzoną kaszkę wymieszaj z jajkiem i startym serem. Z masy, za pomocą dwóch łyżek, formuj owalne kluseczki (w sumie powinno wyjść 16 sztuk). Włóż je do posolonego wrzątku i gotuj 8-10 minut. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. 

Reklama

4. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Gotowy krem buraczany rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż po cztery kluseczki. Zupę posyp szczypiorkiem oraz zrumienionymi migdałami i orzechami. Ewentualnie udekoruj kleksem śmietany. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy