Buraczkowy hummus
Ćwikła oraz barszcz to nie wszystkie możliwości tego popularnego warzywa. Wypróbuj przepis na hummus na bazie buraczków.
Sposób przygotowania:
1. Cieciorkę zalej dużą ilością zimnej wody. Dodaj 1 łyżeczkę sody. Zostaw na noc. Rano cieciorkę odcedź i opłucz. Zalej świeżą wodą. Dodaj ostatnią łyżeczkę sody. Gotuj na średnim ogniu 40-50 minut, do miękkości. W tym czasie buraka wyszoruj. Owiń w folię i upiecz - ok. 60 minut w 180°C. Wystudź. Obierz ze skórki i pokrój w kawałki.
2. Czosnek obierz. Ugotowaną cieciorkę opłucz w zimnej wodzie. Osącz. Zblenduj z czosnkiem i pastą sezamową. Dodaj buraka i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Ewentualnie posól. Podawaj do pieczywa, chipsów warzywnych lub tortilli.
Zobacz także: