Reklama

Buraczkowy hummus

Ćwikła oraz barszcz to nie wszystkie możliwości tego popularnego warzywa. Wypróbuj przepis na hummus na bazie buraczków.

Składniki

  • 1 szklanka suchej cieciorki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 średni burak
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej tahiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Cieciorkę zalej dużą ilością zimnej wody. Dodaj 1 łyżeczkę sody. Zostaw na noc. Rano cieciorkę odcedź i opłucz. Zalej świeżą wodą. Dodaj ostatnią łyżeczkę sody. Gotuj na średnim ogniu 40-50 minut, do miękkości. W tym czasie buraka wyszoruj. Owiń w folię i upiecz - ok. 60 minut w 180°C. Wystudź. Obierz ze skórki i pokrój w kawałki. 

2. Czosnek obierz. Ugotowaną cieciorkę opłucz w zimnej wodzie. Osącz. Zblenduj z czosnkiem i pastą sezamową. Dodaj buraka i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Ewentualnie posól. Podawaj do pieczywa, chipsów warzywnych lub tortilli. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy