Burger z mielonym mięsem i orzechami
Soczyste mięso lub rumiany kotlecik. Do tego porcja warzyw i odrobina sosu – wszystko w podpieczonej bułce. Jeśli masz ochotę na burgera lub kebab, najlepiej przygotuj je sama. To będzie uczta!

Składniki
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 8 plasterków sera pleśniowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 4 liście sałaty
- 4 łyżeczki majonezu
- olej
- 4 bułki z ziarnami
- 3-4 łyżki posiekanej kolendry
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta mielonej gorczycy
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, mieloną gorczycę i posiekaną kolendrę. Wyrób masę i uformuj cztery kotlety. Usmaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron przez około 4 minuty.
2. Na tej samej patelni podpiecz przekrojone bułki. Posmaruj je majonezem.
3. Na przekrojonej bułce połóż plasterek sera i liść sałaty. Ułóż na niej kotlet. Ponownie połóż ser, a na nim orzechy. Przykryj połówką bułki. Włóż do mikrofalówki i podgrzej, aż się ser roztopi.
Zobacz także: