Burgery rybne z sosem tatarskim
Domowe burgery można zrobić nie tylko z mięsa. I oczywiście są o niebo lepsze od kupnych.
Sposób przygotowania:
1. Rybę opłukać, obrać z ości, osuszyć. Natrzeć przyprawą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
2. Schłodzoną rybę poporcjować. Olej rozgrzać na patelni, położyć rybę, smażyć 5 minut, nie ruszając, ostrożnie obrócić, dosmażyć jeszcze 2 minuty. Ułożyć na papierze do pieczenia, trzymać w piekarniku nagrzanym do 150°C.
3. Na patelni rozpuścić masło. Bułki przekroić na połówki, zrumienić wewnątrz na maśle.
4. Na dolnej połówce bułek położyć po liściu sałaty kędzierzawej i pokrojone grubo gałązki koperku, na nie gorącą rybę, oprószyć pieprzem. Następnie kilka plasterków ogórka, kilka liści rukoli, gałązki koperku. Polać sosem tatarskim, przykryć połówką bułki.
Zobacz także: