Reklama

Burgery rybne z sosem tatarskim

Domowe burgery można zrobić nie tylko z mięsa. I oczywiście są o niebo lepsze od kupnych.

Składniki

  • 1 kg filetów świeżej białej mięsistej ryby (dorsz, okoń morski)
  • 4 bułki
  • 4 liście sałaty kędzierzawej
  • 1 garść rukoli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 świeży ogórek
  • 4 łyżki sosu tatarskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki przyprawy do ryb
  • pieprz czerwony

Sposób przygotowania:

1. Rybę opłukać, obrać z ości, osuszyć. Natrzeć przyprawą, odłożyć do lodówki na pół godziny. 

2. Schłodzoną rybę poporcjować. Olej rozgrzać na patelni, położyć rybę, smażyć 5 minut, nie ruszając, ostrożnie obrócić, dosmażyć jeszcze 2 minuty. Ułożyć na papierze do pieczenia, trzymać w piekarniku nagrzanym do 150°C. 

3. Na patelni rozpuścić masło. Bułki przekroić na połówki, zrumienić wewnątrz na maśle. 

4. Na dolnej połówce bułek położyć po liściu sałaty kędzierzawej i pokrojone grubo gałązki koperku, na nie gorącą rybę, oprószyć pieprzem. Następnie kilka plasterków ogórka, kilka liści rukoli, gałązki koperku. Polać sosem tatarskim, przykryć połówką bułki.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy