Burgery z indykiem i pomidorową salsą
Idealny zarówno na obiad jak i na śniadanie - zbilansowany i zdrowy burger.
Składniki
- 600 g mielonego mięsa indyka
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka tabasco
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 4 pełnoziarniste bułki z sezamem lub makiem
- kilka liści kolendry
- 8 plastrów ogórka
na salsę
- 3 duże pomidory
- garść posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj salsę: pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i osącz na sitku. Zmiksuj je z posiekaną bazylią, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Mięso wymieszaj z połową salsy, posiekanymi szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, kuminem i tabasco. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
3. Z masy mięsnej uformuj 4 kotlety i lekko spłaszcz je dłonią. Usmaż je z obu stron na łyżce rozgrzanego oleju.
4. Bułki rozkrój, lekko opiecz je w piekarniku i posmaruj salsą. Na odkrojonych spodach rozłóż liście kolendry i ułóż kotlety. Posmaruj salsą, ułóż plastry ogórka i przykryj wierzchami. Pozostałą salsę serwuj w osobnym naczyniu.
Zobacz także: