Reklama

Burgery z indykiem i pomidorową salsą

Idealny zarówno na obiad jak i na śniadanie - zbilansowany i zdrowy burger.

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 4 pełnoziarniste bułki z sezamem lub makiem
  • kilka liści kolendry
  • 8 plastrów ogórka

Składniki na salsę

  • 3 duże pomidory
  • garść posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj salsę: pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i osącz na sitku. Zmiksuj je z posiekaną bazylią, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

2. Mięso wymieszaj z połową salsy, posiekanymi szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, kuminem i tabasco. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 

3. Z masy mięsnej uformuj 4 kotlety i lekko spłaszcz je dłonią. Usmaż je z obu stron na łyżce rozgrzanego oleju. 

4. Bułki rozkrój, lekko opiecz je w piekarniku i posmaruj salsą. Na odkrojonych spodach rozłóż liście kolendry i ułóż kotlety. Posmaruj salsą, ułóż plastry ogórka i przykryj wierzchami. Pozostałą salsę serwuj w osobnym naczyniu.

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy