Burrito

Szukasz pomysłu na przekąski idealne na karnawałową imprezę? Burritos sprawdzą się w sam raz!

Pamiętaj, aby placki tortilli podgrzewać krótko. Jeśli będziesz zbyt długo trzymać je na patelni, wysuszą się i będą się łamać.
Pamiętaj, aby placki tortilli podgrzewać krótko. Jeśli będziesz zbyt długo trzymać je na patelni, wysuszą się i będą się łamać.123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 pszennych tortilli
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • po 1 puszce fasoli czerwonej i pomidorów
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 8 liści sałaty
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny, cukier, kumin, oregano, słodka papryka, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać mięso, usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i czosnek. Zmniejszyć ogień i dodać pomidory, szklankę wrzątku, doprawić solą, cukrem, kuminem, oregano, pieprzem czarnym, cayenne, papryką. Dusić pod przykryciem 20 min, następnie odkryć, by odparować nadmiar płynu. Dodać fasolę, gotować 10 min.

2. Każdy placek podgrzać minutę na suchej patelni. Nakładać: liść sałaty, 3 łyżki farszu, 1 łyżkę śmietany, posypać serem, zawinąć tortille i podgrzać na patelni grillowej.

Zobacz także:

Tortilla z wołowiną i awokadoStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?