Cała prawda o jajku
Jajko to pokarm idealny, źródło białka, żelaza, fosforu, witamin i innych cennych związków. Warto wiedzieć, jakie jajka wybierać, jak je przechowywać i przygotowywać.
Jajka kupowane w sklepie oznaczone są kodem. Kod składa się z cyfry, dwóch liter będących symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL oznacza Polskę), oraz z ośmiu cyfr oznaczających kod województwa, powiatu, zakresu działalności firmy i firmę. Pierwsza cyfra pozwala określić, z jakiej hodowli pochodzą jaja.
I tak: 0 - jaja z produkcji ekologicznej (kury chodzą po podwórku, śpią w kurniku, karmione są paszą bez chemii). 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu (kury znajdują się w kurniku, ale mogą z niego wychodzić). 2 - jaja z chowu ściółkowego (kury zamknięte są w kurniku, ale mogą się w nim poruszać). 3 - jaja z chowu klatkowego (kury całe życie spędzają w klatkach). Nie wybierajmy zbyt dużych jaj - kury, które je niosą, najczęściej są karmione hormonami.
Przechowuj jajka w pojemniku, w którym je kupiłaś. Tak opakowane tracą mniej wilgoci i nie przyjmują zapachów z lodówki. Układaj je szerokim końcem ku górze - będą dłużej świeże. Pamiętaj, że kolor skorupki nie świadczy o jakości jajka. Zależy on od rasy kury i nie ma wpływu na wartości odżywcze jajka.
Jajko jest świeże, jeśli w naczyniu z osoloną wodą opada na dno.
Jajko nie pęknie podczas gotowania, gdy przed włożeniem go do garnka nakłujesz skorupkę.