Calzone z grzybami leśnymi
Pyszne połączenie kształtu i formy pieroga z ciastem do pizzy i wspaniałym, grzybowym nadzieniem.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dołóż oczyszczone kawałki grzybów i pomidorów. Całość dopraw solą, pieprzem i duś razem przez 20 minut. Dziesięć minut przed końcem wymieszaj składniki ze szpinakiem.
Ciasto przekrój na pół i posmaruj oliwą. Na połowie każdego płatu rozłóż nadzienie i posyp startą na tarce połową mozzarelli. Drugą połową spodu (bez nadzienia) przykryj część z nadzieniem. Brzegi dokładnie dociśnij do siebie za pomocą widelca.
Przygotowane calzone przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i posyp resztą startej mozzarelli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 210ºC. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: