Reklama

Reklama

Calzone z grzybami leśnymi

Pyszne połączenie kształtu i formy pieroga z ciastem do pizzy i wspaniałym, grzybowym nadzieniem.

Składniki na 2 porcje

  • 30 dag świeżych grzybów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 25 dag podsmażonego szpinaku w liściach
  • 20 dag całych pomidorów z puszki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • płat schłodzonego ciasta na pizzę
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag sera mozzarella
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dołóż oczyszczone kawałki grzybów i pomidorów. Całość dopraw solą, pieprzem i duś razem przez 20 minut. Dziesięć minut przed końcem wymieszaj składniki ze szpinakiem. 

Ciasto przekrój na pół i posmaruj oliwą. Na połowie każdego płatu rozłóż nadzienie i posyp startą na tarce połową mozzarelli. Drugą połową spodu (bez nadzienia) przykryj część z nadzieniem. Brzegi dokładnie dociśnij do siebie za pomocą widelca. 

Przygotowane calzone przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i posyp resztą startej mozzarelli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 210ºC. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

Reklama

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy