Calzone z grzybami leśnymi
Pyszne połączenie kształtu i formy pieroga z ciastem do pizzy i wspaniałym, grzybowym nadzieniem.
Składniki
na 2 porcje
- 30 dag świeżych grzybów
- cebula
- ząbek czosnku
- 25 dag podsmażonego szpinaku w liściach
- 20 dag całych pomidorów z puszki
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
- płat schłodzonego ciasta na pizzę
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag sera mozzarella
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dołóż oczyszczone kawałki grzybów i pomidorów. Całość dopraw solą, pieprzem i duś razem przez 20 minut. Dziesięć minut przed końcem wymieszaj składniki ze szpinakiem.
Ciasto przekrój na pół i posmaruj oliwą. Na połowie każdego płatu rozłóż nadzienie i posyp startą na tarce połową mozzarelli. Drugą połową spodu (bez nadzienia) przykryj część z nadzieniem. Brzegi dokładnie dociśnij do siebie za pomocą widelca.
Przygotowane calzone przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i posyp resztą startej mozzarelli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 210ºC. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: