Camembert z figami na roszponce
Ewa Wachowicz poleca w programie "Ewa gotuje" pyszną sałatkę, którą przygotuje z camembertu z figami, winogronami i roszponką.

Składniki
- ser camembert
- roszponka
- kiść białych winogron bezpestkowych
- garść orzechów włoskich
na figi w syropie
- 4 figi
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- rozmaryn
Camembert z figami na roszponce - przygotowanie:
Roszponkę ułożyć na dwóch płaskich talerzach, dodać przekrojone na pół winogrona i pokruszone orzechy.
Na patelni rozpuścić miód, wlać ocet jabłkowy i oliwę. Dodać igiełki rozmarynu. Figi pokroić na ćwiartki i włożyć do syropu. Dusić do miękkości.
Ser przekroić wzdłuż na dwa krążki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej - skórką do dołu. Zapiekać, aż zacznie się topić. Umieścić na roszponce. Dookoła ułożyć figi i polać powstałym syropem.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Camembert z figami na roszponce krok po kroku - zobacz film:
Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz: