Cannelloni ze szpinakiem
Przed przygotowaniem cannelloni sprawdź na opakowaniu, czy makaronu nie trzeba obgotować przed faszerowaniem. Przed polaniem sosem posyp rurki krojonymi pomidorami.
Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu cannelloni, 60 dag szpinak, 3 ząbki czosnku, 25 dag sera feta, 15 dag tartego sera żółtego, 1/2 litra mleka, 1 łyżka śmietany 18 proc., 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Szpinak przebrać, umyć, wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, wystudzić, posiekać, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, podsmażyć na oliwie, zabielić śmietaną, wystudzić.
Fetę pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem. Tym farszem wypełnić suche rurki makaronowe, układając jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Cannelloni polać sosem beszamelowym: mąkę zasmażyć z masłem, rozprowadzić mlekiem, zagotować, doprawić solą, pieprzem i muszkatem. Posypać z wierzchu tartym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze ok. 180°C.