Carpaccio z pieczonego selera
Aromatyczna, bezmięsna przekąska, która zachwyci smakiem twoich bliskich.
Składniki
- 1 duży seler
- sól
- kolendra
- fistaszki
- gałązka rozmarynu
- 3 szalotki
na dressing
- 150 ml oleju
- sól
- 1/2 łyżeczki pasty miso
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki cukru
do zalewy piklowej
- 100 ml wody
- 50 ml octu winnego
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Bulwę selera skrapiamy olejem, dodajemy rozmaryn, solimy i zawijamy w folie aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez półtorej godziny, aż będzie miękka.
Upieczoną bulwę rozwijamy z folii i odstawiamy do wystudzenia. Blanszujemy szalotkę pokrojoną w płatki. Zagrzewamy wodę z octem i cukrem, dodajemy cebulkę, zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny.
Przygotowujemy dressing. W miseczce mieszamy pastę miso z sokiem z limonki. Stopniowo dolewamy olej, ciągle mieszając, tak, aby dressing się nie zważył. Wystudzony seler kroimy na cienkie plasterki, na przykład za pomocą krajalnicy lub mandoliny. Plasterki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy rozkruszonymi fistaszkami. Dekorujemy liśćmi świeżej kolendry i piklowaną szalotką. Smacznego!