Cebula: Warstwa po warstwie

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa123RF/PICSEL

Francuska zupa cebulowa

Składniki

  • 600 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • słodka papryka
  • 1 l bulionu
  • 75 g sera comte (ewentualnie gouda)
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól, czarny pieprz
  • cukier
  • 4 kromki bagietki
  • ewentualnie świeży tymianek do dekoracji

Krążki cebulowe w cieście piwnym

Składniki

  • 1 jajko
  • 75 g mąki
  • 75 g skrobi
  • 150-200 ml piwa
  • 50 g ogórków konserwowych
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 cebule
  • 1 litr oleju

Ciasto cebulowe

Składniki

  • 300 g mąki
  • sól
  • 7 jajek
  • 150 g smalcu
  • 250 g tłustego wędzonego boczku
  • 1,25 kg cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • czarny pieprz
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • mąka do podsypywania

Cebula faszerowana

Składniki

  • pół puszki ciecierzycy
  • 150 g marchewki
  • 0,25 ml bulionu
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz cayenne
  • szczypta kminu
  • łyżka soku z cytryny
  • 8 cebul
  • 30 g masła
  • czubata łyżka maki
  • 0,25 ml mleka
  • 50 g tartego sera gruyére
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa