Reklama

Cebula: Warstwa po warstwie

Znajdzie się niemal w każdym obiedzie, ale sama rzadko kiedy gra główną rolę. A przecież ma intensywny smak i aromat, łączy delikatną słodycz i ostrość, a do tego jest łatwo dostępna i zdrowa. Odkrywaj warstwa po warstwie niezwykle smaki cebuli.

Francuska zupa cebulowa


Składniki

  • 600 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • słodka papryka
  • 1 l bulionu
  • 75 g sera comte (ewentualnie gouda)
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól, czarny pieprz
  • cukier
  • 4 kromki bagietki
  • ewentualnie świeży tymianek do dekoracji

Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Cebulę, czosnek i listki tymianku podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Oprószyć papryką, zalać bulionem, gotować 15 minut. Ser utrzeć. Zupę doprawić winem, solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlać do żaroodpornych bulionówek. Włożyć po kromce bagietki i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 12 minut. Można dekorować tymiankiem.

Krążki cebulowe w cieście piwnym

Składniki

  • 1 jajko
  • 75 g mąki
  • 75 g skrobi
  • 150-200 ml piwa
  • 50 g ogórków konserwowych
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 cebule
  • 1 litr oleju

Jajko rozdzielić. Żółtko, 75 g mąki, skrobię i piwo wymieszać, ciasto odstawić na 15 minut. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Czosnek i szczypiorek drobno pokroić. Keczup wymieszać z majonezem, dodać ogórki, szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, papryką i miodem.

Reklama

Cebulę pokroić w grube krążki, obtoczyć w mące. Ciasto piwne posolić. Białko ubić, wmieszać do ciasta. Olej rozgrzać do 180 st. C. Krążki cebulowe zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z przygotowanym sosem.  

Ciasto cebulowe

Składniki

  • 300 g mąki
  • sól
  • 7 jajek
  • 150 g smalcu
  • 250 g tłustego wędzonego boczku
  • 1,25 kg cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • czarny pieprz
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • mąka do podsypywania

Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, jedno jajko. Wyrobić na gładką masę za pomocą robota kuchennego (końcówki do wyrabiania ciasta). Można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć boczek, dodać cebulę i smażyć jeszcze 5-8 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę roztrzepać z resztą jajek, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Okrągłą formę (26, 28 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Na posypanym mąka stole rozwałkować ciasto na krążek o średnicy ok 30 cm. Ciasto przełożyć do formy, docisnąć, uformować brzegi. Na ciasto nałożyć przesmażona cebulkę, na to wylać śmietanę roztrzepaną z jajkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 200 st. C. Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z Federweisserem (młode niemieckie wino).

Cebula faszerowana

Składniki

  • pół puszki ciecierzycy
  • 150 g marchewki
  • 0,25 ml bulionu
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz cayenne
  • szczypta kminu
  • łyżka soku z cytryny
  • 8 cebul
  • 30 g masła
  • czubata łyżka maki
  • 0,25 ml mleka
  • 50 g tartego sera gruyére
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Pokrojone w kostki marchewki obgotować w bulionie przez 3 minuty. Ciecierzycę osączyć, dodać posiekany czosnek i 2-3 łyżki wody i zmiksować. Do powstałej papki dodać, obgotowaną marchewkę, pokrojoną kolendrę i uprażony na suchej patelni sezam. Doprawić solą, kminem, pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny. Cebulę obrać, ściąć wieczko, wydrążyć. 1/3 tego, co zostało wydrążone z cebul drobno pokroić i dodać do farszu. Nadziać cebule i ustawić w żaroodpornej formie. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion i mleko. Gotować 3 minuty. Dodać ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, polać sosem. Zapiekać w 200 St. C przez 30-40 minut. Dekorować kolendrą.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: cebula | zupa cebulowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy