Cebula: Warstwa po warstwie
Znajdzie się niemal w każdym obiedzie, ale sama rzadko kiedy gra główną rolę. A przecież ma intensywny smak i aromat, łączy delikatną słodycz i ostrość, a do tego jest łatwo dostępna i zdrowa. Odkrywaj warstwa po warstwie niezwykle smaki cebuli.
Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Cebulę, czosnek i listki tymianku podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Oprószyć papryką, zalać bulionem, gotować 15 minut. Ser utrzeć. Zupę doprawić winem, solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlać do żaroodpornych bulionówek. Włożyć po kromce bagietki i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 12 minut. Można dekorować tymiankiem.
Jajko rozdzielić. Żółtko, 75 g mąki, skrobię i piwo wymieszać, ciasto odstawić na 15 minut. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Czosnek i szczypiorek drobno pokroić. Keczup wymieszać z majonezem, dodać ogórki, szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, papryką i miodem.
Cebulę pokroić w grube krążki, obtoczyć w mące. Ciasto piwne posolić. Białko ubić, wmieszać do ciasta. Olej rozgrzać do 180 st. C. Krążki cebulowe zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z przygotowanym sosem.
Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, jedno jajko. Wyrobić na gładką masę za pomocą robota kuchennego (końcówki do wyrabiania ciasta). Można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć boczek, dodać cebulę i smażyć jeszcze 5-8 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę roztrzepać z resztą jajek, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Okrągłą formę (26, 28 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Na posypanym mąka stole rozwałkować ciasto na krążek o średnicy ok 30 cm. Ciasto przełożyć do formy, docisnąć, uformować brzegi. Na ciasto nałożyć przesmażona cebulkę, na to wylać śmietanę roztrzepaną z jajkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 200 st. C. Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z Federweisserem (młode niemieckie wino).
Pokrojone w kostki marchewki obgotować w bulionie przez 3 minuty. Ciecierzycę osączyć, dodać posiekany czosnek i 2-3 łyżki wody i zmiksować. Do powstałej papki dodać, obgotowaną marchewkę, pokrojoną kolendrę i uprażony na suchej patelni sezam. Doprawić solą, kminem, pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny. Cebulę obrać, ściąć wieczko, wydrążyć. 1/3 tego, co zostało wydrążone z cebul drobno pokroić i dodać do farszu. Nadziać cebule i ustawić w żaroodpornej formie. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion i mleko. Gotować 3 minuty. Dodać ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, polać sosem. Zapiekać w 200 St. C przez 30-40 minut. Dekorować kolendrą.