Reklama

Cebularz z sardynkami

Składniki na 4 porcje

  • 800 g cebuli cukrowej lub żółtej
  • 4 łodyżki świeżego tymianku
  • 125 g filetów z sardynek ze skórą, w oleju
  • opakowanie gotowego ciasta drożdżowego lub ciasta do pizzy
  • nieduży liść laurowy
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, cukier, świeżo zmielony kolorowy pieprz

1. Obraną cebulę kroimy w półplastry. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, przekładamy cebulę, dodajemy liść laurowy, pieprz, sól i cukier, chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dusimy, aż cebula będzie miękka.

2. Sardynki wyjmujemy z opakowania i odcedzamy z nadmiaru oleju, a oliwki z zalewy. Ryby rozdzielamy na połowę. Tymianek myjemy i siekamy.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe lekko rozwałkowujemy, żeby nie było zbyt grube i przekładamy na blachę. Z cebuli usuwamy liść laurowy i dodajemy tymianek, mieszamy, a następnie wykładamy na ciasto, wyrównujemy.

Reklama

Na wierzchu kładziemy sardynki i oliwki. Delikatnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i pieczemy 15-20 minut w 225ºC. Cebularz podajemy na ciepło z sezonowymi surówkami. 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy