Cebularz z sardynkami
1. Obraną cebulę kroimy w półplastry. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, przekładamy cebulę, dodajemy liść laurowy, pieprz, sól i cukier, chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dusimy, aż cebula będzie miękka.
2. Sardynki wyjmujemy z opakowania i odcedzamy z nadmiaru oleju, a oliwki z zalewy. Ryby rozdzielamy na połowę. Tymianek myjemy i siekamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe lekko rozwałkowujemy, żeby nie było zbyt grube i przekładamy na blachę. Z cebuli usuwamy liść laurowy i dodajemy tymianek, mieszamy, a następnie wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
Na wierzchu kładziemy sardynki i oliwki. Delikatnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i pieczemy 15-20 minut w 225ºC. Cebularz podajemy na ciepło z sezonowymi surówkami.