Cebulowa z grzankami
Aromatyczna, sycąca zupa z serem i grzankami będzie fantastycznym dopełnieniem do uroczystego obiadu.
Składniki
- 6 dużych cebul
- półtora litra bulionu warzywnego
- 6 łyżek masła
- 50 g tartego żółtego sera
- łyżka mąki
- 4-6 kromek bułki wrocławskiej lub bagietki
- szklanka białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- 2 szczypty suszonego tymianku
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie szklimy na maśle, cały czas mieszając, by ich zanadto nie przyrumienić. Dodajemy liść laurowy i tymianek. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
2. Zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę, żeby nabrała złotawej barwy. Dodajemy łyżkę mąki, chwilę dusimy i wlewamy wino. Mieszamy, aż płyn odparuje, i wlewamy gorący bulion.
3. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, zdejmując tworzącą się na wierzchu pianę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki bułki smarujemy masłem i rumienimy w piekarniku lub tosterze. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzchu kładziemy grzankę i posypujemy grubą warstwą sera. Pieczemy w 190°C, aż ser się zarumieni.
Zobacz także: