Reklama

Cebulowa z grzankami

Aromatyczna, sycąca zupa z serem i grzankami będzie fantastycznym dopełnieniem do uroczystego obiadu.

Składniki

  • 6 dużych cebul
  • półtora litra bulionu warzywnego
  • 6 łyżek masła
  • 50 g tartego żółtego sera
  • łyżka mąki
  • 4-6 kromek bułki wrocławskiej lub bagietki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie szklimy na maśle, cały czas mieszając, by ich zanadto nie przyrumienić. Dodajemy liść laurowy i tymianek. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. 

2. Zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę, żeby nabrała złotawej barwy. Dodajemy łyżkę mąki, chwilę dusimy i wlewamy wino. Mieszamy, aż płyn odparuje, i wlewamy gorący bulion. 

3. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, zdejmując tworzącą się na wierzchu pianę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki bułki smarujemy masłem i rumienimy w piekarniku lub tosterze. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzchu kładziemy grzankę i posypujemy grubą warstwą sera. Pieczemy w 190°C, aż ser się zarumieni. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy