Chilli con carne
Składniki
- 4 łyżki olej
- 2 puszki fasola czerwona
- mielona ostra papryka
- 0,5 l bulion
- 80 dag mielona wołowina
- 4 sztuki cebula
- 4 łodygi seler naciowy
- 4 sztuki marchew
- 15 dag koncentrat pomidorowy
- 4 strąki czerwone chilli
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnek
7 i wiecej osób
Oczyść cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Pokrój w kosteczkę. Fasolkę osącz, przepłucz na sicie. Strączki chili oczyść z pestek, pokrój.
W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę zeszklij. Dołóż czosnek i chili. Smaż 2 minuty. Włóż mięso i smaż na silnym ogniu 5 minut stale mieszając.
Do składników w garnku dodaj marchew i seler, dopraw do smaku. Na koniec wymieszaj całość z koncentratem i bulionem. Duś 10 minut. Dodaj fasolę, podgrzej. Ponownie dopraw solą, pieprzem i mieloną chili. Podawaj z chipsami kukurydzianymi lub meksykańskimi naleśnikami tortilla.