Reklama

Chińskie pierogi

Z porem.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • pół łyżeczki soli i szczypta białego pieprzu
  • olej
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki posiekanego pora
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego

 Mąkę i sól wsyp do miski, wlej wodę i wymieszaj. Gdy całość trochę przestygnie, wyrób ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski. Następnie wyłóż je na blat posypany mąką i wyrabiaj dalej, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Mięso podsmaż na oleju, dodaj posiekany czosnek, por, szczypiorek, pieprz i imbir. Do farszu wlej sos sojowy i wymieszaj. 

Ciasto rozwałkuj i wytnij kwadraty. Na środek każdego nałóż porcję farszu, a brzeg ciasta posmaruj wodą. Sklej rogi, formując coś w rodzaju sakiewki. Pierogi gotuj na parze przez 10 minut, aż ciasto będzie miękkie.

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy