Chińskie pierożki
Wymagają nieco pracy, ale efekt zaskoczy domowników. Ta propozycja na pewno przypadnie im do gustu.
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Wyłóż je na blat posypany mąką i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłóż na 15 minut (przykryj ściereczką, aby nie wyschło).
2. Mięso wymieszaj z kolendrą oraz posiekanymi drobniutko imbirem, czosnkiem i cebulką. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym.
3. Ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 5 cm. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu, sklej rogi i uformuj sakiewkę. Przykryj ściereczką, by nie wyschły.
4. Sitko do gotowania na parze ustaw na garnku z gotującą się wodą nie może jej dotykać!). Wyłóż je papierem do pieczenia albo liśćmi kapusty.
5. Włóż pierożki i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Podawaj z sosem orientalnym lub pomidorowym.
Zobacz także: