Reklama

Reklama

Chińskie pierożki

Wymagają nieco pracy, ale efekt zaskoczy domowników. Ta propozycja na pewno przypadnie im do gustu.

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • duża cebula
  • łyżka suszonej kolendry
  • kawałek (2 cm) imbiru
  • ząbek czosnku
  • 3 cebulki dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Wyłóż je na blat posypany mąką i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłóż na 15 minut (przykryj ściereczką, aby nie wyschło). 

2. Mięso wymieszaj z kolendrą oraz posiekanymi drobniutko imbirem, czosnkiem i cebulką. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym. 

3. Ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku 5 cm. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu, sklej rogi i uformuj sakiewkę. Przykryj ściereczką, by nie wyschły. 

Reklama

4. Sitko do gotowania na parze ustaw na garnku z gotującą się wodą nie może jej dotykać!). Wyłóż je papierem do pieczenia albo liśćmi kapusty. 

5. Włóż pierożki i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Podawaj z sosem orientalnym lub pomidorowym.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy