Chińskie pierożki dim sum

Jeśli szukasz potraw, które dodadzą Ci energii, przygotuj coś orientalnego.

Chińskie pierożki dim sum
Chińskie pierożki dim sum123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 350 g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowe

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka posiekanego pora
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 białko
  • szczypior

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto: połącz przesianą mąkę, wodę i sól. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je cienko. Potnij na kwadraty o bokach 6-8 cm. Przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

2. W misce wymieszaj mięso mielone z sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym, posiekanym porem, cebulą i imbirem.

3. Kwadraty ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Na każdy nałóż porcję farszu. Zbierz boki ciasta do środka, ale zostaw na górze otwór.

4. Ułóż pierożki w garnku do gotowania na parze. Gotuj 12-15 min. Gotowe posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

"Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni"materiały prasowe
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas