Reklama

Chleb domowej roboty

Składniki na 1 bochenek chleba na sodzie:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 litra maślanki

Jak przygotować:

Suche składniki wymieszaj w dużym naczyniu. Dodaj posiekane masło. Wlej maślankę, szybko wyrób rękami - tylko do połączenia składników.

Wyłóż na blaszkę, uformuj bochenek o średnicy około 20 cm, na wierzchu zrób głębokie nacięcie w kształcie krzyża.

Piecz 35-40 minut w temperaturze 190° C. Upieczony chleb studź na kratce kuchennej - przykryty ściereczką.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy