Chleb drożdżowy z ziemniakami
Kto nie marzy o domowym, świeżym chlebie o poranku? Polecamy wyjątkowy przepis.
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj mąkę pszenną i żytnią lub zmielone płatki owsiane. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na blat na całą noc.
2. Nazajutrz do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę składników na ciasto: ugotowane ziemniaki, sól, olej lub oliwę, wodę, mąkę pszenną i żytnią (lub zmielone płatki owsiane). Wszystko zmiksuj lub dokładnie wyrób ręcznie. Dobre dania
3. Dwie foremki keksówki o wymiarach 30x10 cm posmaruj odrobiną oleju oraz oprósz zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto podziel na dwie części i umieść w foremkach do połowy ich wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.
4. Posyp wierzch ciasta zmielonymi płatkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temp. do 190 st. C i piecz jeszcze 45 minut.
Zobacz także: