Chleb drożdżowy z ziemniakami

Aby upiec smaczny chleb, warto przygotować go bez pośpiechu
Aby upiec smaczny chleb, warto przygotować go bez pośpiechu123RF/PICSEL

Składniki

na zaczyn

  • 5 g drożdży
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej pszennej)
  • 250 ml wody
  • 50 g mąki żytniej (lub zmielonych w młynku płatków owsianych)

na ciasto

  • 250 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju lub oliwy
  • 500 ml wody
  • 450 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej
  • 200 g mąki żytniej lub zmielonych płatków owsianych
Prosty chleb na zakwasieInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?