Chleb na sodzie
Niesamowicie pyszny i łatwy do zrobienia. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, bez drożdży chleb również może być obłędnie pyszny!
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsyp do miski. Przesiej do niej sodę oczyszczoną. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Wlej olej oraz kefir (w temperaturze pokojowej). Wymieszaj do połączenia składników.
2. Foremkę o wym. 33 x 16 cm (albo 2 małe keksówki) natłuść i wysyp kaszką manną. Wlej ciasto. Wyrównaj wierzch. Polej odrobiną mleka, aby chlebek ładnie się przyrumienił. Posyp makiem. Piecz ok. 40 minut w 200°C. Wystudź na kratce kuchennej.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!
Zobacz także: