Chleb razowy z pestkami słonecznika
Domowy chlebek prosto z piekarnika na śniadanie? Żaden problem! Oto przepis na razowy chleb z pestkami słonecznika.

Składniki
- 500 g mąki pszennej razowej z pełnego przemiału
- 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- garść pestek słonecznika
Sposób przygotowania: Zobacz także:1. Wszystkie składniki wsyp do miski. Wlej 2 szklanki ciepłej wody i zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki keksówki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. 2. Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 225°C. Piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu chleb od razu wyjmij z foremki i wystudź na kratce kuchennej.Zobacz także: