Chleb sycylijski na zakwasie
Z poniższego przepisu wychodzi chleb o długości ok. 30 cm.
Przygotowanie:
W misce, w której będziemy robić ciasto, umieszczamy składniki zaczynu, mieszamy do połączenia.
Przesiane mąki, łuskę babki jajowatej umieszczamy w misce z zaczynem, wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty. Przykryte odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie umieszczamy je w lodówce na ok. 10 godzin.
Po upłynięciu tego czasu ciasto wyjmujemy, ogrzewamy przez ok. 2 godziny.
Składniki nadzienia blendujemy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu.
Ciasto formujemy w kulę, na posypanym mąką ryżową blacie rozwałkowujemy je w formę prostokąta. Wykładamy farsz, omijając brzegi ciasta, zwijamy w rulon - możemy to zrobić na ścierce kuchennej.
Rulon przecinamy wzdłuż na trzy części, zostawiając nienaruszony jego początek. Zaplatamy warkocz. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej i obsypanej mąką formie, przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieczenia chlebek spryskujemy wodą, posypujemy oregano.
Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym, wraz z sauną, do 240 stopni C. Po 15 minutach wyjmujemy saunę, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu chlebek studzimy na kratce.
Fragment książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki", Wydawnictwo Pascal.