Chlebek migdałowy
Smakowity chlebek migdałowy według receptury kuchni żydowskiej.
Sposób przygotowania:
Utrzeć 6 żółtek z 20 deka cukru. Dodać: 20 deka mąki, 20 deka rodzynek, 20 deka pokrojonych na małe kawałeczki migdałów bez skórki. Dobrze wymieszać. Teraz ubić pianę z 6 białek i delikatnie połączyć z masą. Brytfankę posmarować masłem, przelać masę i wstawić do piekarnika. Zostawić, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyciągnąć, ostudzić, pokroić na małe kawałeczki i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.
Wskazówka: Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyciągnąć, ostudzić, pokroić i suszyć w piekarniku około 10 minut.
Przepis pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando. To opowieść o smakach, które przeniosą cię do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Wydawnictwo Znak Literanova, premiera 12 listopada.
Zobacz także: